A A A K K K
для людей із порушенням зору
Копачівська громада
Волинська область, Луцький район

«Спасова борода» або обжинки: в Копачівській ОТГ відбувся етнофестиваль

Дата: 20.08.2019 12:51
Кількість переглядів: 4050

Фото без опису

Колектив працівників закладів культури Копачівської ОТГ

Українці розпочинали жнива у липні. Умовно, цей процес ділився на 3 етапи: зажинки, жнива та обжинки. Власне обжинки, як завершення важкої фізичної роботи, внаслідок якої люди мали хороший урожай, що дозволяв без голоду прожити рік, святкували щиро, весело та пишно. Колосся на нивах повністю не жали, лишали невеликий клаптик «Спасові на бороду».  Ось як виготовлялася в давнину Спасова борода: залишені колоски зв’язували ниткою червоного кольору, щоб вийшла китиця — Спасова борода. У різних регіонах України цей „витвір мистецтва” називається по-різному: коза, перепілка, Іллі на бороду, Пантелеймону на бороду тощо. Вироблення бороди супроводжувалася жартівливими піснями.

Фото без описуФото без опису

19 серпня вперше в селі Кроватка Копачівської ОТГ біля мальовничого ставу відбувся перший етнофестиваль «Спасова борода». Організатори дійства подбали про те, щоб справжні українські традиції, можливо, на сьогодні, мало кому відомі, стали ближчими. З метою популяризації забутих звичаїв українського народу, учасники самодіяльних колективів продемонстрували гостям обжинковий обряд вбирання Спасової бороди, який супроводжували веселими та жартівливими піснями. На завершення звичаю – вінок з колосків вручили голові.

На свято завітали поважні гості. З вітальним словом до гостей та учасників дійства звернулися Копачівський сільський голова Олександр Совтис, народний депутат України В’ячеслав  Рубльов, директор Волинського центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархомюк.  

Фото без опису

На цьому свято не завершилося, фестиваль продовжили виступи працівників закладів культури ОТГ, які співали народні обжинкові пісні. Під час дійства не було сумно: найменші гості мали змогу посмакувати попкорном, солодкою ватою та іншими смаколиками, пограти в безпрограшну лотерею. Для творчих та креативних – майстер клас «лялька-мотанка» провели бібліотекар  бібліотеки філії с. Уляники Людмила Соромотіна та працівник Рожищенського центру соціальних служб для дітей сім’ї та молоді Катерина Райниш.  На території фестивалю працювали тематичні фотозони.

Всі самодіяльні колективи, які долучилися до фестивального дійства отримали дипломи. Зі сцени запалювали колективи "Люьбчаночка" (с. Любче), "Кременчанка" (с. Кременець), "Мальви" (с. Березолуки), "Полісянка" (с. Башова), "Берегиня" (с. Копачівка). 

Фото без описуКолектив "Любчаночка"

Фото без опису

Яке ж святкування без частування? Кожен старостинський округ запрошував до себе на гостину. В тематичних палатках пригощали смаколиками, тобто демонстрували щедрий урожай врожай з волинського поля, і не лише з поля. Були там і смачні вареники, і запашні пироги з паляницями, пончики та бублики, соковиті овочі та фрукти, сало та ковбаси, одним словом все те, чим може потішити гурманів смачна та ситна українська кухня. Справжнім козацьким кулішем можна було посмакувати біля шатра Кременцького старостинського округу та біля польової кухні.

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

На завершення фестивалю, всі учасники та гості заспівали пісню «Волинь моя». Свято вдалося на славу, про це свідчать позитивні відгуки гостей та учасників. Тож, ймовірно, фестиваль «Спасова борода» в Кроватці стане традиційним.

БІЛЬШЕ ФОТО

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь