A A A K K K
для людей із порушенням зору
Копачівська громада
Волинська область, Луцький район

В Копачівській ОТГ відзначили Всесвітній день вишиванки

Дата: 16.05.2019 17:35
Кількість переглядів: 896

Фото без опису

Щороку третього четверга травня (будній день) в Україні відзначають Всесвітній день вишиванки. Працівники підприємств, установ та організацій в цей день віддають шану традиціям, популяризують атрибути української культурної спадщини, невід'ємною частиною якої є вишита сорочка. Щоправда,впродовж розвитку українського суспільсва трансформацій зазнала і вишиванка. Тепер сучасні українці обирають вишиті сорочки різного крою та фасону, прикрашені орнаментом, яскравими квітами або абстрактним малюнком. Дедалі більшу популярність здобувають сорочки вишиті бісером. Жінки, які стежать за модою, обирають сучасні модні сукні, прикрашені традиційною вишивкою.

До Всесвітнього дня вишиванки долучився колектив Копачівської сільської ради. Працівники прийшли на роботу в традиційних українських сорочках.

Довідка: 

Всесвітній день виш?ванки - міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня (будній день). Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив'язане до жодного державного чи релігійного. У цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, до університету, школи чи садочка.

Ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. А поштовхом до реалізації ідеї та святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і чимало інших студентів. Леся запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.

Кожен регіон України може похвалитися своїм унікальними вишиванками. Вони відрізняються фасонами, кольором, способом вишивання, орнаментом і візерунками. 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь