A A A K K K
для людей із порушенням зору
Копачівська громада
Волинська область, Луцький район

Універсальна десяткова класифікація в бібліотеках: вивчаємо та впроваджуємо

Дата: 05.06.2019 17:33
Кількість переглядів: 1216

     

  Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 22.03.2017 р. №177 «Про припинення використання Бібліотечно-бібліографічної класифікації та впровадження Універсальної десяткової класифікації» у бібліотеках України впроваджується нова міжнародна класифікація (УДК), яку використовують 130 країн.
    Зважаючи на велику кількість виникаючих запитань про пересистематизацію фондів і каталогів, для напрацювання узгодженої політики щодо впровадження УДК в освітянських бібліотеках району та громади., а також враховуючи те, що найкращим засобом поширення актуальної та необхідної інформації для бібліотекарів є заняття з підвищення кваліфікації. Так, 4 червня на базі комунального закладу "Копачівська публічна бібліотека" Копачівської ОТГ відбувся семінар-практикум для шкільних бібліотекарів Рожищенського району за темою «Упровадження в Універсальної десяткової класифікації практику роботи бібліотек ЗЗСО».


        Учасників семінару привітали директорка комунального закладу "Копачівська публічна бібліотека" Валентина Герасимяк та методист районного відділу освіти Світлана Тимчук. Ознайомили з метою заходу, планом роботи та наголосили на важливості проведення семінару-практикуму з цієї теми. Універсальна десяткова класифікація є міжнародною системою класифікації документів, що об'єднує всі галузі знань у єдиній універсальній структурі із загальною десятковою нотацією. Таблиці УДК призначені для систематизації документів, пошуку інформації та організації фондів документів з усіх галузей знань у бібліотеках. Систематизація документів відповідно до УДК стосується і шкільних бібліотек.


      Професія бібліотекаря – професія творча. Чим вищою є креативність бібліотекаря, тим більше шансів для розвитку творчого потенціалу в учнів.
       У практичній частині майстер-класу учасникам було запропоновано визначити індекси для нових видань та обговорити труднощі, які виникли.
   Методичні рекомендації з упровадження УДК були одноголосно схвалені для використання у роботі освітянських бібліотек району.
        Учасники семінару залишилися задоволеними отриманою інформацією та спілкуванням.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь