A A A K K K
для людей із порушенням зору
Копачівська громада
Волинська область, Луцький район

Визначено порядок виплати щомісячної державної соціальної допомоги на догляд одиноким пенсіонерам

Дата: 04.08.2020 11:46
Кількість переглядів: 905

Інформуємо про те, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29.07.2020 № 663 «Про внесення змін до Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державної соціальної допомоги на догляд» визначено порядок виплати щомісячної державної соціальної допомоги на догляд одиноким пенсіонерам, яким виповнилося 80 та більше років, та які потребують постійного стороннього догляду, у розмірі 40 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (1712грн*40%=685грн).

Допомога призначатиметься та виплачуватиметься з 1 січня 2020 року, незалежно від дати подання заяви заявником.

Для призначення соціальної допомоги на догляд, одинокі особи яким виповнилося 80 та більше років подають такі документи:

- заява за формою, встановленою Мінсоцполітики,

- декларація про доходи та майновий стан осіб для призначення соціальної допомоги, складеної за формою, встановленою Мінсоцполітики,

- висновок лікарської-консультативної комісії.

Інформація про склад сім’ї зазначається в декларації про доходи та майновий стан особи, яка звернулася за призначенням соціальної допомоги.

Органи соціального захисту населення самостійно додають довідку до заяви про вид пенсії (згідно з електронною базою даних про одержувачів пенсії).

Допомога на догляд не призначається особам з інвалідністю, яким відшкодовуються витрати на догляд відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», а також іншим особам за здійснення догляду, за якими виплачується компенсація на догляд.

Одночасно інформуємо, що відповідно до статті 1 Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю» одинока особа - це особа, яка не має працездатних родичів, зобов'язаних за законом її утримувати.

Згідно статті 51 Конституції України, повнолітні діти зобов'язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків.

Відповідно до статті 202-203 Сімейного Кодексу, повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. Дочка, син крім сплати аліментів зобов'язані брати участь у додаткових витратах на батьків, викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю або немічністю.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь