A A A K K K
для людей із порушенням зору
Копачівська громада
Волинська область, Луцький район

МОЗ закликає вакцинувати від поліомієліту дітей, які пропустили щеплення

Дата: 10.02.2022 10:55
Кількість переглядів: 537

У 2021 році в Україні зареєстрований спалах поліомієліту, ризик поширення якого на території країни оцінюється як високий. Причина - низькі показники охоплення щепленнями дитячого населення та прогалини у вакцинації.

Поліомієліт — високозаразне вірусне захворювання, що може викликати невиліковний параліч і призвести до смерті. Ліків протии поліомієліту не існує. Єдиним і безальтернативним захистом від хвороби є вакцинація.

Станом на 1 січня 2022 року лише 77,7% дітей віком до 1 року в області отримали повний вакцинальний курс проти поліомієліту. Щоб вірус перестав поширюватися і було сформовано «колективний імунітет», щонайменше 95% дитячого населення мають бути вакциновані. Це означає, що кожна невакцинована або неповністю вакцинована дитина зараз перебуває в небезпеці.

Через низький рівень охоплення щепленням Україна опинилася в зоні високого ризику спалаху поліомієліту. Таких висновків дійшла Європейська регіональна комісія із сертифікації ліквідації поліомієліту.

У відповідь на спалах поліомієліту в Україні та в області зокрема 1 лютого поточного року стартувала кампанія імунізації проти поліомієліту дітей віком до 6 років, котра буде відбуватись у 2 етапи:

Етап 1. Кампанія щеплення інактивованою поліомієлітною вакциною дітей віком до 6 років, які не отримали необхідної кількості доз, відповідно до Національного календаря щеплень. Триватиме три тижні. Це необхідно для захисту невакцинованих дітей від інфікування.

Етап 2. В межах якого щеплюватимуть оральною поліомієлітною вакциною усіх дітей віком до 6 років, навіть якщо вони мають усі необхідні щеплення відповідно до Національного календаря. Це необхідно для захисту дітей від інфікування та зупинення циркуляції вірусу.

Відповідно до Національного календаря, дітей щеплюють від поліо 6 разів:

• у 2 та 4 місяці від народження — інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ) (ін’єкції);

• у 6 та 18 місяців, а також у 6 та 14 років — оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ) (краплі).

Шести доз вакцини достатньо, щоб сформувався імунітет до поліомієліту на все життя.

Щоб забезпечити проведення першого етапу кампанії, держава додатково закупила 400 тисяч доз якісної вакцини, котра на сьогодні вже поступила в область.

Близько 6 тисяч дітей в області віком до 6 років, не отримали необхідної кількості доз, відповідно до Національного календаря щеплень, з них 40% - це діти, батьки яких відмовляються від щеплень За два дні старту кампанії в області від поліомієліту вакциновано лише 280 дітей до року. Така ситуація може призвести до появи цієї небезпечної хвороби і в нашій області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь