Копачівська громада
Волинська область, Луцький район

Туберкульоз – це небезпечне інфекційне захворювання

Дата: 14.03.2024 14:45
Кількість переглядів: 265

Фото без опису

 

Туберкульоз – це небезпечне інфекційне захворювання з повітряним шляхом передачі. Інфекція передається від людини до людини через повітря при кашлі, чиханні, розмові. Ризик зараження здорової людини залежить від концентрації інфекції у повітрі та тривалості вдихання зараженого повітря, стану і реакції імунної системи.

"ВОЛИНСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ" повідомляє, що у 2023 році в Україні захворіло туберкульозом, близько 20 тисяч населення, серед них 835 дітей. В м.Луцьку і Луцькому районі у 2023 році зареєстровано 239 випадків захворювання, з них 37 - серед дітей.

Симптомами туберкульозу є:

☛ кашель понад 2 тижні;

☛ підвищена температура тіла до 37 і більше градусів понад 7 днів;

☛ утруднене дихання;

☛ біль у грудях;

☛ поганий апетит, безпричинна втрата ваги;

☛ постійна слабкість;

☛ підвищена пітливість, особливо вночі;

☛ кровохаркання.

Лікарі закликають усіх бути пильними до власного здоров'я і при появі вищевказаних симптомів негайно звернутися за медичною допомогою. Спочатку сімейний лікар проводить скринінг та опитування (https://tbtest.phc.org.ua/) і за результатами у разі необхідності скеровує на обстеження мокротиння чи іншого біологічного матеріалу. Потім, за необхідності, скеровує на дообстеження до фтизіатра. Діагноз встановлює фтизіатр. Необхідність додаткового обстеження – бронхоскопію, комп’ютерну томографію та ін. – визначає фтизіатр. Проведення комп’ютерної томографії для діагностики туберкульозу є безкоштовним.

Туберкульозом може захворіти кожен, проте вищий ризик виникнення захворювання у людей, які перебувають у постійному контакті з хворим на ТБ; людей, які живуть з ВІЛ; людей, які вживають наркотики, алкоголь та тютюн; людей з ослабленим імунітетом; дітей, оскільки їхня імунна система не сформована.

При вчасному виявленні та грамотному лікуванні, туберкульоз - виліковний!

Лікування протитуберкульозними препаратами в Україні – безоплатне!

Другий рік поспіль Всесвітня організація охорони здоров’я для відзначення Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом пропонує гасло «Так! Ми можемо подолати туберкульоз!».

Надсилаємо посилання презентацій, інших корисних джерел для підвищення обізнаності населення про туберкульоз.

Онлайн-скринінг на сайті ЦГЗ

https://tbtest.phc.org.ua

Що журналістам треба знати про туберкульоз

https://www.phc.org.ua/sites/default/files/users/user90/Posibnyk_dlja_media_Shcho_zhurnalistam_treba_znaty_pro_tuberkuljoz.pdf

Відеоролик “Туберкульоз виліковний” https://www.youtube.com/watch?v=yDHHRJWI4is

Телеграм-канал “Туберкульоз виліковний” https://t.me/PHC_TB

Лікування туберкульозу в Україні - безкоштовно у сімейного лікаря

https://www.facebook.com/watch/?v=2297960303587670

https://mailchi.mp/stoptb.org/world-tb-day-2024-toolkit?fbclid=IwAR1J8j6X_bp5ANfpgMcSY0ABUm5fK4a6mcL7UJPGKTHFdaKT62X73CCEWt Y_aem_AalOGOMW95aCmZZeDvoN9Ee3V1QDGzJTQ91f2cEAjTnA6It5w3XuO77q8aLxWUK3 cGE

Закликаємо мешканців громад буди на сторожі свого здоров’я, здоров’я свої дітей та близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь