Африканська чума свиней - небезпечне захворювання
Африканська чума свиней (далі – АЧС) - це вірусна інфекція, що вражає як свійських свиней, так і диких кабанів, спричиняючи високий рівень смертності серед тварин. Хоча вірус не становить загрози для людей, його вплив на сектор свинарства, економіку країни та регіони є значним, а потенційні наслідки для продовольчої безпеки можуть мати катастрофічний характер. Міжнародне епізоотичне бюро (МЕБ) внесло АЧС до переліку особливо небезпечних (карантинних) хвороб тварин та списку інфекційних та інвазійних хвороб тварин.
Африканська чума свиней (АЧС, Pestis Africana suum) – це заразне захворювання, деякі ознаки якого можуть розвиватися доволі швидко, але не завжди є специфічними для встановлення остаточного діагнозу. Це вірусне захворювання вражає домашніх та диких свиней. Вперше захворювання виявлено в 1903 р. в Африці. Збудник АЧС - це ДНК-вмісний вірус сферичної форми, що належить до родини Asfaviridae. Він дуже складний і проявляє значну генетичну мінливість. Вірус АЧС заражає клітини імунної системи та ініціює вироблення величезної кількості специфічних антитіл, які, на жаль, не здатні до повної нейтралізації збудника. Інкубаційний період може тривати від 3 до 15 діб. При гострому перебігу хвороби – 5-9 діб.
На сьогоднішній день дане захворювання не лікується. До того ж, враховуючи складну формулу збудника хвороби, виготовлення ефективної вакцини проти нього наразі неможливе. Лікування АЧС заборонено законодавством України! АЧС достатньо легко передається від хворої до здорової тварини, чому сприяє надзвичайна стійкість вірусу в навколишньому середовищі.
Хвороба характеризується здебільшого гострим перебігом та проявляється лихоманкою, крововиливами, синюшністю та змертвінням шкіри, ураженнями внутрішніх органів та високою смертністю.
Характерними для хвороби є наступні ознаки:
- раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;
- підвищення температури тіла до 40.5-42°C;
- зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку;
- кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю), частіше запор, слизисті виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у самок;
- червонувато-фіолетові плями на череві, підгрудку, мошонці, вухах, п’ятачку та кінцівках (необхідно відрізняти від бешихи та класичної чуми свиней).
Хвороба охоплює 40-65 % поголів’я тварин, 85-100 % з яких гине впродовж 6-13 діб.
Вірус АЧС залишається життєздатним:
- в м’ясі від хворих тварин – до 155 днів;
- у гною та ґрунті – до 3 місяців; - у трупах свиней – до 2,5 місяців; - у копчених м’ясопродуктах – до 6 місяців; - в солонині – до 1 року; - в замороженому м’ясі – до 3 років.
З метою запобігання занесенню вірусу АЧС на територію України забороняється ввезення з територій, неблагополучних щодо АЧС:
- домашніх свиней і диких кабанів;
- яйцеклітин/ембріонів домашніх свиней і диких кабанів;
- сирого м’яса домашніх свиней і диких кабанів;
- усіх видів м’ясних продуктів, отриманих від домашніх свиней і диких кабанів, які не піддавались обробленню, що гарантує знешкодження вірусу АЧС;
- продуктів тваринного походження (із свиней), призначених для годівлі тварин або для використання у сільськогосподарських та промислових цілях, у фармацевтичних або хірургічних цілях, патологічного матеріалу і біологічних продуктів (із свиней);
- корми рослинного походження для годівлі свиней (без термічної обробки, що гарантує знешкодження вірусу АЧС).
Вантажі, багаж, що належать пасажирам і членам екіпажів, які прибули в Україну з держав, неблагополучних щодо АЧС, або якщо така країна була однією із транзитних, а також міжнародні поштові відправлення підлягають догляду відповідно до вимог законодавства. Виявлені при огляді продукти забою тварин у сирому, замороженому, солоному, в’яленому, вареному, сирокопченому вигляді підлягають вилученню і подальшій утилізації/знищенню методами, що гарантують знезараження вірусу.
|
Що станеться, якщо не повідомити про підозру на АЧС ? Хвороба може швидко поширитись на сусідні господарства, завдаючи значних економічних збитків внаслідок загибелі свиней та ліквідації всього свинопоголів’я в регіоні.
Заходи ветеринарної служби з контролю АЧС У разі підтвердження спалаху захворювання, служба ветеринарної медицини проводить карантинні заходи із запобігання розповсюдженню хвороби шляхом швидкого гуманного безкровного забою усіх свиней на території, де спалахнула хвороба, з наступним спаленням трупів тварин, механічною чисткою та дезінфекцією приміщень та території утримання свиней.
Які клінічні ознаки є характерними для хворих на АЧС свиней ?
Характерними для хвороби є наступні ознаки:
|
Хвороба охоплює 40-65 % поголів’я тварин, 85-100 % з яких гине впродовж 6-13 діб.
Якщо Ви помітили схожі ознаки негайно сповістіть ветеринарного лікаря ! Не займайтесь самолікуванням !
Як відбувається зараження свиней ?
при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин. |
|
|||||
Як запобігти занесенню вірусу АЧС в господарство ?
|
Головне Управління Держпродспоживслужби у Волинській області Тел. (0332)246-367
|
|